Je gedachtes herprogrammeren
- Noa van Es
- 5 feb 2022
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 16 nov 2022
''Ooh, maar dat doe ik altijd al zo...'' Precies en als je een bepaald doel hebt en wilt veranderen moet je het soms iets anders doen. Niet dat dat makkelijk is. Je hersenen zijn zo ingesteld dat wanneer een actie maar vaak genoeg gebeurd dit op een gegeven moment op de automatische piloot gaat. Hierdoor wordt er kostbare energie bespaart.
Gewoontes
Ongeveer 95% van onze handelingen gaan automatisch. De overige 5% doen we bewust. Dit is een een handig mechanistme, want als je steeds moet nadenken hoe je je jas dicht doet of je veters moet strikken kosten de kleinste dingen al ongelofelijk veel energie.
Een gewoonte ontwikkel je door aan een bepaalde situatie een passende actie te koppelen. Als je naar bed grijp je automatisch naar de tandenborstel. Als je je tas wilt pakken ga je automatisch door je knieën. Als je een donkere badkamer inloopt gaat je hand automatisch naar het lichtknopje. Door deze gewoonte hoef je niet steeds opnieuw te zoeken naar het lichtknopje. Zo kunnen de volgende situatie voor de passende acties zorgen:
Je komt uit werk/school --> op de bank ploffen
De bank --> neerploffen met een snack
Je verveeld je --> mobiel erbij
Film --> zak chips/popcorn
Koffie --> koekje erbij
Deze gewoontes maken het leven een heel stuk gemakkelijker, maar zou je sommige dingen misschien liever anders doen.

Gewoontes veranderen
Net heb je gelezen dat ongeveer 95% van de dingen die we doen automatisch gaat. Toch kun je dit automatische gedrag veranderen. Je kunt dit doen door bij de situatie de gepaste actie weg te laten, dus bij de koffie geen koekje te nemen. Misschien werkt dit heel goed voor jou, maar ik zou me dan echt met lege handen voelen zitten. Het is daarom voor je brein makkelijker om aan de situatie een nieuw passend gedrag te koppelen. Dat je bij de koffie een stuk fruit eet. Stel dat je doel is om meer fruit te eten. De eerste keer zul je merken dat het weerstand oproept, je lichaam heeft het altijd op dezelfde manier gedaan en nu ga jij er bewust tegen in. Echter zal je lichaam koffie en een stuk fruit koppelen als je dit een aantal dagen achter elkaar doet en hoef je hier niet meer over na te denken.
Belangrijk in het vormen van een nieuwe gewoonte is dus te weten wat je wél wil. In bovenstaand voorbeeld wil je meer fruit eten. Vervolgens pak je een situatie die dagelijks voorkomt en koppel je daar het gewenste gedrag aan. Je voert de passende actie uit tot het een gewoonte is.
We zijn wat we herhaaldelijk doen.
Een ander voorbeeld. Je wilt graag opgeruimder zijn. Prima, goed voornemen! In de huidige situatie kom je thuis en zet je je tas bij de deur neer en ploft op de bank. Op de bank pak je vervolgens je mobiel om alle socials bij te werken en ben je die tas allang weer vergeten. Wanneer je graag opgeruimder wil zijn kun je als je thuis komt eerst even je tas opbergen en dan op de bank neerploffen. Het is een kleine verandering die in eerste instantie weerstand oproept, omdat je het anders doet dan normaal. Echter hoef je dit ook maar een aantal dagen achter elkaar te doen en de situatie thuiskomst wordt geassocieerd met tas opruimen. Zo kan dit met alle gewenste acties door ze aan een bepaalde situatie te koppelen.
Op deze manier is gezond leven helemaal niet veel moeite, omdat het automatisch gaat en je er verder niet steeds over na hoef te denken. Wanneer je een niet gewenste actie omzet in en een door jou gewenste gewoonte en je dit vaak genoeg zonder onderbreking doet wordt het vanzelf en gewoonte. Dan kun je vaker sporten en gezonder eten zonder daar verder over na te denken. Gewoon omdat het jouw routine is.
Welke gewoonte ga jij omzetten?
Comments